Szerző: r1pp3r.j4ck | február 4, 2009

Új szlovák KRESZ

Szlovákia újított a közlekedési szabályokon, többek között 50 km/h a legnagyobb megengedett sebesség lakott területen, 80 km/h a legalacsonyabb megengedett sebesség autópályán, valamint végre egész évben kötelező a világítás (mert az előző október 15-től március 15-ig szabály elég érdekes volt, 15.-én még világítunk, 16.-án már felesleges). Itt is vannak azonban érdekes dolgok. Ha nem lennének, nem is írnék róla.

Szereztem egy 16 oldalas Új Szó mellékletet, ami erről szól, mert hát mégiscsak illene betartani az új szabályokat. A helyszíni bírságokat hamarosan kártyával is ki lehet majd fizetni, és februártól le is lehet dolgozni közmunkával, ha nincs pénz kifizetni.

Az első dolog, amin megakadt a szemem, ami mellesleg a leghatalmasabb marhaság, amit valaha olvastam, idézek: “Ittas vezetés miatt a sofőröket 200, de akár 1000 eurós bírsággal is büntethetik – vezetéstől legtöbb 5 évre lehet eltiltani az ilyen személyt.” Következő bekezdés: “Ha ittasan valaki karambolt okoz, vagy túllépi a megengedett sebességet, 150-től 800 euróig terjedő bí rságot kaphat, a vezetéstől 3 évre tiltják el.” Most, hogy kétszer háromszor elolvastátok, remélem hisztek a szemeteknek. Így van, tényleg ez az új törvény (legalábbis ezt írták). Szóval tanács: ha Szlovákiában tökrészegen vezettek, és láttok zsarukat az út szélén egy piros izével a kezükben mutogatni, akkor gázt neki és egyenesen bele a rendőrautóba. Így csak 800 euró a bírság, nem 1000. Nem tudom, ezt hogy gondolták.

Ha balesetnél valaki megsérül, és/vagy a kár meghalad egy bizonyos összeget, ki kell hívni a rendőrséget. Ha nem sérül meg senki, és nem is lépi túl a kár azt a bizonyos összeget, és mégis kihívja valaki a zsarukat, az szívás, mert megbüntetnek. Ha viszont túllépi, és nem hívod ki őket, a biztosító büntet meg pár hónap múlva… szóval ha már karambolozol, mindenképpen valami drága autónak menj neki, ahol a fényezés is mindjárt 1000 euró, hogy biztos lehess abban, hogy ki kell hívnod a zsarukat. Ha mégsem, és nem sérült meg senki, akkor legalább áldozd fel magad és vágd meg a kezed a törött ablaküveggel, olcsóbb mindenképpen.

És hogy mennyi az a bizonyos összeg? Mondhatnám, hogy találgassatok, de úgysem találnátok ki, inkább megmondom: “kereken” 3987,27 €. Hogy hogy jutottak ilyen számra? Osszátok el a 120,000 Sk-t 30,126-al (1€-t 30,126 Sk-ért kaphattunk január 1.-től), és megkapjátok ezt a szép összeget. De hogy miért koronában határozták meg ezt két héttel azután, hogy koronát már csak a bankban használhatsz, az örök rejtély marad.

Egyébként aki nem tudná ezeket az árakat forintban… mostmár nyugodtan lehet 300-al szorozni…

Reklámok

Responses

 1. vazze. Egy kommentem 10 dbal ér fel? :)
  Amúgy a 200-1000-ig abban a baleset okozás is benne van
  szóval ha csak ittasan vezetsz, 200 ha kisebb károk, akkor ahhoz mérten
  ha halálos baleset, akkor 800, ha nagyon durva akciód volt 1000
  Szóval ebben nem látok semmi kivetnivalót, a jog az már csak ilyen, könnyen félreérthető, de mit várunk, jogászok alkották. :D
  Amúgy Mo. is van ilyen, hogyha gyorshajtás, akkor olcsóbban megúszod, ha 30%-kal léped túl a sebességhatárt, mintha csak 1 km/h-val.

 2. Meggyőztél, hogy folytassam :D Nem tudom, az van itt, hogy balesetokozásnál 150-800. Sima ittas vezetésnél van 200-1000. Szóval esetleg úgy tudom elképzelni, hogy ha balesetet okozol, akkor a sima ittas vezetésen kívül 150-800, de akkor nagyon hülyén van megfogalmazva az egész. Főleg a 3 éves jogsibevonás érdekes benne. Azért az a 30 km/h, 1 km/h is durva :D Ez hogy van pontosan?

  Azt tudom, hogy van benne olyan, hogy biztonsági öv legyen bekötve, nincs írva, elöl vagy hátul. Szlovákiában olyan van, hogy motoron a bukósisaknak becsatolva kell lennie, az nincs írva, hogy fejen, vagy a csomagtartón… :D Bár az újban már lehethogy javították :D

 3. Ati, en ugy tom, ezt meg mindig nem javitottak ki :D Szal tovabbra is eleg, ha a bukosisakot a kormanyhoz csatolod :D

 4. De jo szorosan es tartosan :D lol

 5. Na jó, akkor meg van a terv… veszek egy Yamaha Viragot, jó kis kalózos fejkendő, napszemüveg, bőrdzseki meg bőrgatya, és egy sisak a csomagtartón :D

 6. Kissé zavaros…
  de nálunk is az, miért pont nálatok ne legyen az?
  Az egyetlen különbség, h Ti euróban fizettek, mi meg forintban perkáljuk a büntiket.
  Én a múlt héten szoptam 3e-t.
  Stopnál megállni, még hajnalban is, mert ugrik elő police a bokorból.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

Kategória

%d blogger ezt kedveli: